fbpx

Mustaa savua moottorista?

Savun väri kertoo paljon

Savutus dieselmoottorissa kertoo paljon siitä, mitä moottorissa tapahtuu. Dieselmoottorissa normaalista poikkeava savutus on aina merkki ongelmista. Savutusta kannattaa tarkkailla, sillä epänormaali savutus voi paljastaa alkavia vikoja moottorissa.
 
Eri tilanteissa savun väri on erilainen. Eroja selittää mm. se, että palaminen muuttuu lämpötilan, ilman saannin, kuormituksen ja muiden tekijöiden vaikutuksesta. Dieselmoottori on polttomoottori, jonka toiminta perustuu polttoaineen oikeaan palamisprosessiin hapessa. Moottorit suunnitellaan toimimaan oikealla ilman ja polttoaineen suhteella. Palaminen häiriintyy, jos jokin rajoista ylitetään tai alitetaan.
 
Pelkästään savun väristä voi siis päätellä jotain moottorin viasta. Kun savu on mustaa, hyvin todennäköinen syy on tukkeutunut ilmansuodatin. Monesti kuulee sanottavan, että ilmansuodatin ei tukkeudu veneessä. Kyllä se kuitenkin tukkeutuu ja likaantuu eri syistä, myös kauden aikana.
 

Ilmaa moottorille

Käytännössä polttoainetta menee liikaa moottoriin käytettävissä olevaan ilmamäärään verrattuna. Kun moottorilla on vaikeuksia ilmansaannissa, musta savu lisääntyy ja kone on tehoton. Riittävä määrä ilmaa on ehdottoman tärkeää täydellisen palamisen saavuttamiseksi.
 
Onneksi tilanteen voi pelastaa vaihtamalla ilmansuodattimen. Vaihto on erittäin helppoa ja sen voi tehdä itsekin ilman ammattilaisen apua.
Vanha ilmansuodatin
Vanha ilmansuodatin
Kuvassa on asiakkaamme veneen ilmansuodatin. Asiakas otti yhteyttä, kun vene ei enää kulkenut. Yrittäessä saada veneeseen vauhtia, savu vaan kasvoi. Asiaa tutkittaessa selvisi, että ilmansuodatin oli aivan tukossa. Moottori ei saanut juuri lainkaan ilmaa ja oli tukkeutunut. Normaalisti ilmansuodatin on vaalea, nyt se oli aivan musta.
 
Kun uusi suodatin vaihdettiin, vene alkoi taas kulkea. Joskus vika löytyy yksinkertaisista asioista.
 
VH-Tarvike myy laadukkaita ilmansuodattimia ja muita huolto-osia.
Ilmansuodatin VH-876185
Ilmansuodatin KAD ja KAMD VH-876185
 
Ilmansuodatin VH1-858488
Ilmansuodatin AQAD, AD ja TAMD VH1-858488
 
Ilmansuodatin AQAD, AD ja TAMD VH1-21646645
Ilmansuodatin AQAD, AD ja TAMD VH1-21646645
 
Katso ilmansuodattimet: Ilmasuodattimet
 
Tutustu myös: Moottorin osat
 
Verkkokaupan Etusivulle
 

Tilaa uutiskirje!

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista tuotteista ja ajankohtaisista tarjouksista!

Voit perua kirjeen milloin vain
kirjeessä olevasta linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *